Alle priser inklusiv levering
Leveringstiden 1-3 hverdage

0

Hvordan vurderes forskellige træsorter og deres fasthed?

Man kan sætte ild til meget, men spørgsmålet er somme tider, om det er ulejligheden værd? Der findes som bekendt mange forskellige træsorter også, når man skal vurdere deres egnethed som energi- og varmekilde. Når der skal købes træbrænde til brændeovnen, bør man normalt gå efter hårdt træ, som også kaldes løvtræ. Nåletræ brænder hurtigt og giver derfor ikke så meget varme som løvtræ. Men det første spørgsmål er naturligvis, hvordan man kende forskel på de forskellige sorter. Derfor har vi samlet de mest karakteristiske egenskaber ved de forskellige sorter. De er præsenteret nedenstående:

• Bøg har en glat bark og veddet er hårdt og naturfarvet/grålig og til tider med et rødligt skær. • Ask har en grålig bark og lyst, næsten hvidt ved. • Egebark er normalt skorpet og tykt. Veddet er grovere end ved f.eks. bøg og typisk lysegråt eller lyst gulbrunt til brunrødt. • Ellebark er typisk gråbrunt og ofte skorpet; veddet er en del løsere á la nåletræ og mere porøst / ikke fast som f.eks. bøg. • Nåletræ har skorpet bark (flaget) – evt. rødlig og har ofte harpiksudflåd; veddet er tydeligt løst og ikke så fast som eksempelvis bøg.

Som før nævnt, er løvtræ som brændetræ typisk at foretrække fremfor nåletræ, eftersom løvtræet afgiver mere varme. Der findes dog løvtræssorter med en relativ dårlig forbrænding og/eller brænder hurtigt som papir eller nåletræ – se derfor nedenstående skema over de mest kendte træsorters fasthed.

Fasthed på Brænde og briketter

Som figuren viser, er bøg den mest faste blandt de nævnte træsorter, og derfor er det naturligvis også bøg, der afgiver mest varme. Men selv bøg er ensbetydende med dårlig økonomi, hvis fugtindholdet er for højt. Det kan du læse mere om her