eksempel på briketter til brug i brændeovn, en populær type af brænde som benyttes meget i Danmark

Når du har en brændeovn eller pejs, så er det ikke al slags trætyper du kan bruge som brænde. Det kan være fristende, at smide al muligt brændbart i brændeovnen, men det kan på ingen måde anbefales. Årsagen til dette skyldes, at ethvert materiale frigiver stoffer under afbrænding. Rent træ, er godkendt i Danmark, men hvis du eksempelvis smider lakeret og malet træ i brændeovnen, skader det miljøet men også din egen skorsten.
Men hvilke trætyper til brænde, skal man så bruge i Danmark? Overordnet set, er der tre populære typer af brænde til din brændeovn eller pejs. Det er følgende brændetyper, der er tale om:

• Kløvet træ i forskellige træsorter – det kan være bøg, ask, løv, eg mm.
• Træbriketter – oftest fremstillet af komprimeret savsmuld.
• Træpiller – til pilleovne, som bliver produceret af affaldstræ.

Som du nok kan regne dig frem til, er det forskellige trætyper blandt brændetyperne. Det er især almindelig kløvet træ, som kommer i forskellige træsorter. Samtidig er det også den slags type af brænde, som folk almindeligvis forbinder med brændeovn og pejs. Træbriketter og træpiller er dog også godkendte typer af brænde i Danmark, som både afgiver flotte flammer, varme og samtidig er energibesparende.

Undgå trætyper til brænde, som er farlige!

Det kan ikke understreges nok, at du ikke må fyre op for hvilket som helst brænde i din brændeovn eller pejs.
Desværre sker det, at mange danskere, smider affaldstræ i deres brændeovn og tænder op for det. Med affaldstræ menes der eksempelvis det gamle hegn, som alligevel skal smides ud. Det kan også være små trækasser fra indkøb, som man smider i brændeovnen. Årsagen til at den slags brænde er farlige at bruge, er på grund af forureningen og de giftstoffer, som de udskiller. Dette skader ikke kun miljøet og dine omgivelser, men også din egen brændeovn og skorsten.
Uegnet træ, der bruges som brænde, kan afgive mere sod og det kan lægge sig i din skorsten. For meget sod i skorstenen, kan føre til brand. Derfor er det vigtigt, at tænke over hvad man putter i sin brændeovn, og endnu mere i hvad der bliver smidt ind i en pejs – eftersom at pejsen er åben udadtil, kan det farlige røg trænge ind til dit hjem og til din familie. I stedet for, anbefales det at du køber godkendte trætyper som brænde – heriblandt almindelig kløvet træ der er tørret igennem, træbriketter der kan varme ordentligt og træpiller til pilleovne.

Køb brænde i Danmark

Der er forskellige metoder til at købe brænde i Danmark, men først skal du finde ud af hvilken type af træ du vil have som brænde. Vælger du almindelig kløvet træ, skal det være tørret ordentligt. Træ der lige er blevet fældet, skal helst lufttørres i 1 år før, at det er klar til, at blive brugt som brænde. Du kan også undgå al tørringstiden og købe ovntørret brænde, som kan bruges med det samme.
Hvad du vælger af trætyper til brænde er sådan set op til dig, men husk at købe brænde som er godkendt. Det skader ikke miljøet og ej heller din egen skorsten og brændeovn. Samtidig får du optimal varme, charme, hygge og ikke mindst energibesparelse ud af at købe de førnævnte trætyper som brænde. Brug af affaldstræ, fra eksempelvis haven o. lign. kan på ingen måde anbefales som brænde til din brændeovn. Du risikerer i nogle tilfælde endda bødestraf hvis du fyre med forurenet træ.
Kort sagt, sørg derfor altid at vælge rigtigt første gang, så får du en sæson med brændeovn uden hovedpine og optimal opvarmning. Der er ingen grund til, at gå ned på kvalitet, da det i sidste ende er til din egen og din families fordel.