Når de fleste mennesker hører ordet pejsebrænde, flyver tankerne hen på en hyggelig atmosfære, hvor familien er samlet omkring en pejs. Denne hyggelige atmosfære med pejs og pejsebrænde er så indgroet blandt os danskere, at mange har det som mål i sig selv, at have et hus med en pejs på et eller andet tidspunkt. En pejs slår nemlig stort ud på samtlige parametre – alt fra charme til varme. Men for at få en hyggelig atmosfære ud af en pejs, kræves der pejsebrænde. Det er det, som du tænder op for, og det er det, som afgiver det charmerende lys og den kærlige varme til rummet.
Udover at være en hyggelig anledning, er pejsen også med til at spare penge. Du kan spare en del penge ved at varme hjemmet op med en pejs og pejsebrænde end ved, at bruge de traditionelle opvarmningsmetoder. Men som førnævnt kræver det igen, at du har pejsebrænde, som du kan bruge til at fyre op med. Det er ikke hvilket som helst brænde, du kan bruge når du skal tænde op i din pejs. Der er nemlig nogle typer af brænde, som du aldrig må bruge i en pejs. Det er vigtigt at du bruger rent træ, og holder dig fra eksempelvis følgende:

• Trykimprægneret træ – trykimprægneret træ er træ, som er behandlet fra producentens side
• Affaldstræ – med affaldstræ menes der træ fra bygninger, hegn mm. Alt træ der er malet, limet og lakeret
• Andet brændbart – såsom kartoner, frugtæsker mm.

Grunden til, at du især i en pejs aldrig må bruge ovenstående skyldes, at en pejs typisk er åben udadtil. Der er giftige stoffer i urent træ, og der kan røgen være forurenende hjemme hos dig, og i værste fald hos din familie. Så undgå urent træ, men hvad skal man så bruge af pejsebrænde?

Forskellige brændesorter som pejsebrænde

Det er vigtigt, at du bruger rent træ som pejsebrænde. Og du kan købe forskellige slags rent træ, som brænde til din pejs – og disse kommer ofte i forskellige træsorter. De mest populære træsorter som pejsebrænde er følgende:

• Blandet løv
• Ask
• Bøg
• Eg

Forskellen på de forskellige træsorter er typisk, at de har en bestemt vægtfylde. Vægtfylden varierer, og det er afgørende for hvor meget varme én enkelt brænde kan afgive, når der bliver fyret op. Jo mere vægt der er i din pejsebrænde, des længere brænder det, og jo mere varme og lys får du ud af det.
Desuden er det også et spørgsmål om hvilken træsort, du bedst kan lide at have stående ved siden af din pejs.
For pejsen er ikke kun til at afgive varme, men er også til charmerende at se på – både når den er tændt, men også når den ikke er. Så længe du undgår urent træ som pejsebrænde, kan du ikke gå særlig meget galt i byen.
Dog er egetræ en vanskelig træsort at få ordentlig tør. Så derfor skal man være lidt forsigtig med at købe denne træsort, hvis man står og skal bruge det til sin pejs her og nu.

Køb af pejsebrænde til din pejs

Når du skal købe pejsebrænde til din pejs, er der selvfølgelig en del ting, som du skal være opmærksom på. Som altid, skal du kigge efter fugtighedsniveauet i dit pejsebrænde. Det er faktisk endnu vigtigere, at du køber pejsebrænde, som har lav fugtighedsniveau end hvis du har en brændeovn. For brænde med for høj fugtighed, afgiver mere forurening, og kan være sværere at antænde. Dette er ikke just en heldig oplevelse, når pejsen er åben udadtil – her kan røgen nemlig sive ind i dit hjem. Sørg derfor altid, at købe pejsebrænde, der er klar til at blive brugt med det samme – altså brænde med lavt fugtighedsniveau. Helst under 20%.
Skal man købe briketter, lufttørret brænde eller ovntørret brænde? Det afhænger jo helt af dit behov. Du kan læse mere om lufttørret brænde her og om ovntørret herinde.

Afslutningsvis kan det siges, at pejsebrænde til din pejs er lig med hygge, charme, varme, lys og energibesparelse.
Det kræver blot, at du køber det helt rigtige pejsebrænde til din pejs, og ved at bruge de forskellige råd i denne artikel, er du allerede på rette spor.