fordele ved ovntørret brænde i bøg eller ask
Det kan være noget af en jungle, at finde ud af hvilket brænde man skal købe, hvis man lige har fået brændeovn – i denne artikel vil vi se nærmere på det, som bliver kaldt for lufttørret brænde. Al slags brænde skal først tørres inden det kan bruges. Det er svært, at forestille sig, at man bare kan gå ud i skoven, fælde et træ også bruge det som brænde dagen efter. Dette skyldes simpelthen at fugtigheden inde i træet er så højt efter fældning, at det bl.a. gør det sværere at få tændt brændet. Træet skal derfor have lov at tørre. Dette kan gøres på mange forskellige måder, og en lufttørret tilgang er, at brændet får lov at ligge i ca. 1-2 år, og blive tørret af luften, vinden og solen. Dette sætter fugtigheden i træet ned til et niveau, hvor det bliver nemmere at fyre op for brændet i brændeovnen.

Samtidig vil du også skåne miljø og omgivelser, hvis du venter med at tænde for dit brænde. Brænde med for høj fugtighed udskiller mere sod, som skader miljøet, men også din skorsten. Samtidig afgiver fugtige brænde mindre varme, end når brændet er helt tørt. Med lufttørret brænde gælder det derfor, at du kan opbevare dine brænde et tørt sted, indtil det skal bruges – og helst i en længere periode. Dette har selvfølgelig en afgørende betydning for dig og dine overvejelser, når du skal købe brænde til din brændeovn.

Lufttørret brænde er ofte billigere

Afhængig af hvordan og hvorledes du køber dit lufttørrede brænde, kan du oftest få det til en lavere pris. Dette skal ses i forhold til en anden type af brænde – nemlig det der kaldes ovntørret brænde, hvoraf navnet antyder, at brændet bliver tørt i en ovn. Der er nemlig større bagvedliggende arbejde i ovntørret brænde for producenten, og mindre arbejde for dig som forbrugeren af brændet. Du kan bruge ovntørret brænde med det samme, lige efter levering. Af den grund er lufttørret brænde billigere, men det kræver også mere af dig.

Det, som det typisk kræver er, at du skal lade brændet ligge i dit opbevaringsskur i en længere periode. Jo kortere tid siden, at træet er fældet, des længere tid skal dit brænde tørres. Hvis dit brænde kommer fra træ, som lige er blevet faldet, kan du godt regne med 1-2 års lufttørring i dit skur. Det ærlige her er, at du ikke kan bruge dit brænde med det samme. Den store fordel er, at du med et tilpas stort opbevaringsskur kan spare mange penge ved, at købe lufttørret træ. Dette kan opnås ved, at købe lufttørret træ hvert år, så der altid er brænde klar mens det nyindkøbte står og lufttørrer.

Kvaliteten og fugtigheden af dit lufttørrede brænde

Når du får leveret dit brænde, som er lufttørret, kan du godt forvente at fugtigheden er højere end eksempelvis ovntørret brænde. Du kan dog selv tjekke efter med en fugtmåler, så du kan holde styr på hvor meget fugtigheden er på inde i brændet. Køber du ofte lufttørret brænde, er det også en god ide, at have en fugtmåler liggende derhjemme. Derved kan du tjekke de forskellige brænde i takt med, at du bruger dem – er fugtigheden under de ca. 20%, kan du være sikker på at de kan tændes op i brændeovnen. Er fugtigheden derimod 25% eller derover, skal brændet have tid til at tørre.

En anden ting, som mange peger på ved lufttørret brænde er, at det ikke er ligeså flot som ovntørret brænde – men dette kommer helt an på hvordan brændet er blevet tørret. Hvis du blot ønsker, at få noget kvalitetsbrænde, og du ikke har noget imod at det ligger lidt længere i skuret, så er lufttørret brænde en oplagt mulighed for dig.

Afslutningsvis, kan det betale sig for dig, at købe lufttørret brænde, da det ofte er billigere end ovntørret. Med de rette mængder og planlagt indkøb, kan du altid have brænde klar til, at blive fyret op derhjemme.