er der nogen forskel på kvaliteten af brænde og træbriketter?

Mange danskere har en brændeovn eller en pejs. Det er hyggeligt, energibesparende og skåner også miljøet end hvis man skulle få samme varme ud af olie eller naturgas. Men disse faktorer kommer ikke af sig selv, det kommer helt an på hvilken type brænde, du bruger. Denne artikel fokuserer på kvaliteten af almindelig kløvet træ, altså det helt almindelige brænde af træ, og træbriketter. Træbriketter er de sammenpressede firkanter med afrundede hjørner, som har det klassiske genkendelige udseende. Både brænde og træbriketter er forskellige hver for sig, men også enkeltvis. Det vil sige, at der findes forskellige brænde og forskellige træbriketter. Det er især her, at kvaliteten skiller sig ud.

Men er brænde ikke bare brænde? Og træbriketter ligner jo alle hinanden, så det er vel også det samme? Det er dog længere fra sandheden end man skulle tro. Eksempelvis, kan man tage en af faktorerne såsom fugtighedsniveau. Fugtigheden i træet, uanset om det er almindelig brænde eller træbriketter, er meget vigtigt for kvaliteten. For høj fugtighed gør det sværere, at antænde brændet. Og der er ikke noget værre end at rode med en brændeovn eller pejs, hvor brændet ikke vil tænde. Samtidig kan for høj fugtighed på brændet afgive mere sod, når det tændes. Det er hverken godt for miljøet, din brændeovn eller din skorsten, når der sker sådan en ufuldstændig forbrænding. Sørg derfor, at fugtigheden på dit brænde og dine træbriketter ligger på det anbefalede niveau.

Andre faktorer for kvaliteten på brænde og træbriketter

Især på træbriketter, kan der være stor forskel på kvaliteten. Dette skyldes produktionsmetoden for træbriketter. I modsætning til almindelig kløvet træ, er træbriketter resultatet af en produktion. Her bliver affaldstræ opsamlet og sat i tryk gennem en proces, hvoraf de afrundede firkantede træbriketter bliver til. Oftest er træbriketter lavet af savsmuld og spåner, og det er også sådan, at du får en god kvalitet. Er træbriketterne derimod blandet op med jord, sand og lim, falder kvaliteten drastisk. Både i forhold til energiniveauet i træbriketter, men også i forhold til hvor meget mere det forurener og skader miljøet, din brændeovn og din skorsten.

Du kan tjekke kvaliteten af træbriketterne ved at snakke med producenten og leverandøren. Et andet hurtigt tjek kan udføres ved, at du kigger på hvor fast træbriketterne er. Ligner det, at de er ved at gå fra hinanden for hurtigt, så er det af lav kvalitet. En træbriket skal være fast og hård, da det betyder at materialerne er trykket sammen på den rigtige måde.
Med almindelige brænde forholder det sig anderledes, da du her skal tjekke i forhold til hvor tørt brændet er. Er træet lige blevet fældet, kan der gå over 1 år før, at brændet er klar til brug. Det nytter ikke noget, at købe meget billig brænde som lige er blevet fældet, også bruge det inden det er klar. Det skader igen miljøet, skorstenen og din brændeovn, da brænde med for høj fugtighed ikke kan lave en fuldstændig forbrænding, når det tændes.

Køb brænde og træbriketter med høj kvalitet

Nu ved du, at kvaliteten på brænde og træbriketter kan variere i stor grad. Det har også en direkte betydning for dig, hvis du vælger brænde og træbriketter med høj eller lav kvalitet. Anbefalingen er, at du altid vælger høj kvalitet, da du dermed får mere ud af dine penge.
Det kan godt være, at det på kort sigt ligner, at du skal punge flere penge ud, men på lang sigt gavner det dig som forbruger. Der er nemlig ingen grund til, at ødelægge både miljø, brændeovn og skorsten for, at spare den smule mindre ved at købe lav kvalitet af brænde og træbriketter. Gå derfor efter brænde og træbriketter med høj kvalitet, så kan du også have samvittigheden det rigtige sted angående miljø.