Du kan bruge mange forskellige slags brænde til, at tænde op derhjemme. Når du har en brændeovn, pejs eller måske en pilleovn, har du allerede mulighederne. Først og fremmest, er det bedre at skabe opvarmning med træ, da miljøet ikke tager ligeså meget skade, som ved eventuel opvarmning med olie og naturgas. Denne artikel fokuserer på én af de forskellige brændetyper, som er træbriketter. Træbriketter, også blot kaldet briketter, er betegnet som biobrændsel, og dermed CO2-neutralt. Derved er det allerede der, en større fordel at benytte sig af træbriketter, så man beskytter miljøet og omgivelserne så meget som overhovedet muligt.
Årsagen til, at det er CO2-neutralt og klassificeret som biobrændsel er grundet produktionen. Træbriketter bliver produceret fra affaldstræ fra blandt andet industrien. Her er det savsmuld og spåner, der er med til at indgå i en produktion af træbriketter. Her bliver savsmuld og spåner presset sammen under tryk, og bliver derefter til de velkendte og firkantede træbriketter, som du kan bruge i din brændeovn. Produktionsmetoden er endnu en fordel for træbriketter, da træbriketterne bliver koncentrerede og nemme at antænde. At de er koncentrerede betyder, at der er en stor brændværdi i træbriketter, og det gavner dig på flere forskellige måder.

Træbriketter er billigere

Jo større brændværdi der er i træbriketter, des bedre er det. Det betyder nemlig, at du kommer til at spare penge ved at købe træbriketter, men du får også meget mere varme ud af dem. I modsætning til almindelig kløvet træ, hvoraf du kan få brænde af træsorterne bøg, ask, eg og løv, kan du med træbriketter forvente en større nytte.
Energiomfanget i træbriketter er ofte større end i almindelig kløvet træ. Kort sagt betyder det blot, at du kan brænde færre brænde af, og stadig få optimal varme og energi.

En anden ting ved træbriketter er, at du ikke behøver, at vente med at tænde dem. Køber du eksempelvis almindelig kløvet træ, skal de lufttørre i ca. 1 år, inden du kan bruge dem. Dette skyldes, at træets fugtighedsniveau skal være under de ca. 20%, men da træbriketter har ca. 6% fugtighedsniveau, kan du meget nemmere tænde dem. Så træbriketter betyder både, at det bliver billigere for dig, men også at det er mere bekvemmeligt at tænde træbriketter, når du skal have varme i en fart.

Men hvad er så ulemperne ved træbriketter, hvis de både er billigere og nemmere at have med, at gøre? Sagen er den, at det typisk kommer an på det psykologiske og visuelle. En træbriket er ikke flottere i æstetisk forstand end almindelig kløvet træ. De fleste forbinder nemlig pejs og brændeovn med almindelig kløvet træ, og det har en stor vægt i forhold til hvad der bliver købt. En træbriket er lavet til at have størst mulig nytte, så det visuelle i det, er sat til side. Når det er sagt, så skal du gøre op med dig selv, om du vil have størst mulig energi og varme ud af dit brænde, eller om du fokuserer på hvor flot det ser ud, når det brænder.

Køb træbriketter i Danmark

Nu hvor du har fået et overblik over fordelene ved træbriketter, er der kun et skridt tilbage inden køb – du skal vælge hvorvidt du vil tænde op med træbriketter eller almindelig kløvet træ. Fordelene er klare, og resten er op til dig.
Der er sågar også nogle i Danmark, der gør brug af begge former for brænde. Hvor de starter med, at tænde op for træbriketten først, og tilføjer almindelig kløvet træ bagefter – netop fordi træbriketter er så nemme at tænde.
Så du kan faktisk købe både den ene type brænde og den anden.