I et land som Danmark, har vi hørt meget til biobrændsel. Så hvis der ringer en klokke, når du hører biobrændsel, så skyldes det helt sikkert, at det har haft sin gang i medierne og nabosamtalerne i forbindelse med debat omkring grønne brændstoffer. Biobrændsel er nemlig, i teorien, CO2-neutralt. Det giver derfor allerede en hel masse positivitet til den form for brændstof, da det er et stort plus at tænke på miljøet og være bevidst omkring det.
Biobrændsel skåner ikke kun miljøet, det skåner også din pengepung. Det er billigere, at bruge biobrændsel til at blandt andet at fyre op derhjemme. Men hvilket slags biobrændsel, skal du bruge i dit hjem?
Der findes forskellige former for biobrændsel, da det kan udvindes af alt fra rapsolie til gødning. Denne artikel vil fokusere på biobrændsel, som kommer fra affaldstræ. Affaldstræ er træ, som har været brugt før, og kommer derfor ikke fra naturen – det kommer derimod fra blandt andet træemballager, træ fra bygninger, savsmuld, spånplader og meget mere. Hvis du vil bruge biobrændsel derhjemme i eksempelvis en brændeovn, skal det være fra affaldstræ – og heldigvis, er der mange i Danmark som gør netop dette. Et godt eksempel er træpiller, som bruges i en pilleovn.

Træpiller til en pilleovn

Grunden til at du kan bruge biobrændsel, i form af træpiller, til at varme op derhjemme skyldes, at man behandler forskellige restprodukter – i dette tilfælde træ. Træpiller kaldes for ”piller”, da det ligner og på samme tid er de ikke særlig store i forhold til almindelig brænde. Du skal også have en pilleovn til, at kunne bruge træpiller til at give varme i hjemmet. En pilleovn er nemlig specielt designet til at forbruge biobrændsel i form af træpiller, og afgive varmen på den bedst mulige måde.
Det smarte ved pilleovne er også, udover at de er meget miljøvenlige og billige i drift, at den selv kan justere hvor mange træpiller der bliver brugt. Du fylder simpelthen bare dine træpiller på, og resten sørger den selv for – den hælder nemlig træpillerne ned til selve varmeanlægget i takt med, at der er behov for det. Derved kan din brændeovn til træpiller, altså en pilleovn, forsætte med at afgive billig varme til dit hjem, mens dig og din familie nyder tilværelsen.
Desværre er der mange der tror, at en pilleovn, ikke er ligeså charmerende som en normal brændeovn.
Dette er dog længere fra sandheden end man skulle tro. Træpiller afgiver en smuk og aflang flamme, som både afgiver varme og lys – det er derfor forkert at antage, at træpiller og pilleovne ikke er charmerende at se på. Det er både effektivt i drift, men også i forhold til æstetik i hjemmet.

Køb af træpiller til pilleovn

Når du skal købe træpiller til din pilleovn, så er der nogle ting du skal kigge efter. Først og fremmest, skal træpiller også have en lav fugtighed, så de kan antændes. Dette er akkurat ligesom med normale brænde til brændeovn – fugtigheden skal være så lav som mulig. I forhold til træpiller, skal fugtigheden være omkring de ca. 5-6% - alt under er rigtig godt, men 6% er også rigtig fint til formålet.
Dette gør det nemmere for din pilleovn, at antænde træpillerne på den optimale måde, så al varmen bliver sendt ud i dit hjem.

En anden ting, der er vigtig med træpiller er askeniveauet. Et lavt askeniveau afspejler kvaliteten på træpillerne, da et lavt askeniveau betyder et renere produkt. Sørg derfor at kigge efter træpiller med et lavt askeniveau, så undgår du, at der er blandet sand, jord og andet snavs i dine træpiller.
Summa summarum, er det en god ide at benytte sig af biobrændsel – heriblandt træpiller til en pilleovn. Husk de vigtige ting, at kigge efter – såsom fugtighedsniveau og askeniveau – og du vil kunne få træpiller, der giver god varme, forurener mindre og samtidig afgiver en flot flamme i pilleovnen.